Soms denken we heel natuur-bewust te tuinieren, maar missen we kennis om écht rekening te houden met alle aspecten van het tuinieren: het bodemleven, planten, struiken en bomen en natuurlijk het dierenleven dat zich in onze groene paradijsjes bevindt. 

Neem nu de slakkenplaag die veel tuiniers, waaronder ik, doet verzuchten. Na de plensbuien van het afgelopen half jaar konden slakken zich onder perfecte omstandigheden flink voortplanten. Omdat slakken hermafrodiet zijn, dat wil zeggen zowel mannelijk als vrouwelijk, kan élke slak zich voortplanten. Dan kan het hard gaan!

In het vroege voorjaar begonnen ze al aan de kievietsbloemen en sneeuwklokjes te sabbelen zodat er nauwelijks zaadvorming kon ontstaan.  Ook de irissen werden met bloem en al opgegeten en op het loof van de sieruien waren ze helemaal verzot. Die ga ik dan ook als kennelijke lokplant voor het grootste deel uit de tuin halen. 

Elke avond raapte ik de uit hun krochten gekomen naaktslakken. De huisjesslakken zijn minder schadelijk. Ook plaatste ik biervallen maar dat was nog niet genoeg. Daarom bestelde ik nematoden, ofwel aaltjes, die parasiteren op naaktslakken. Een week nadat ik de aaltjes had uitgezet zag ik al minder naaktslakken. Egels of vogels die deze slakken eten ondervinden hiervan geen nadeel. Deze manier van bestrijden is biologisch. 

Op de site van Naturalis wordt gewaarschuwd voor het gebruik van slakkenkorrels. Ook die zogenaamde onschadelijke korrels met ijzerfosfaat zijn dat toch niet helemaal. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat waar regelmatig deze slakkenkorrels worden gestrooid er minder regenwormen in de grond voorkomen. Verder moeten we bedenken dat de slak een schakel in het ecosysteem is en dus een functie heeft. Aan de ene kant is de slak een opruimer en aan de andere kant is hij voedsel voor vogels, egels, spitsmuizen, kikkers en padden. Misschien kunnen we aan die voedselkant voorzieningen treffen zodat onze tuin meer in evenwicht is. Maak een opening in de schutting en zorg dat de egel je tuin in kan. Leg een poeltje aan zodat er kikkers komen. Hou katten uit de tuin zodat vogels durven komen. Zomaar wat voorbeelden. 

Meer lezen over de slak? Klik hier

Andere voorbeelden van natuurvriendelijker tuinieren zijn:

Haal tegels uit je tuin

Koop gifvrije planten

Gebruik geen mest maar compost

Plant ook wat inheemse soorten

Zorg dat er een groot deel van het jaar bloeiende planten zijn

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Zorg voor 3 lagen: bodembedekkers, vaste planten, struiken en/of bomen

Richt een rommelhoekje in met takken en bladeren. 

Kies voor hagen in plaats van schuttingen

Laat eens een paardenbloem of madeliefje bloeien in je tuin 

Maak je tuin niet te netjes: insecten en andere dieren varen er wel bij

Hang een nestkastje op waar katten niet bij kunnen. 

Gebruik geen kunstgras of worteldoek

Doe de tuinverlichting uit als je naar binnen gaat. 

Ontmoet de Goudse tuinambassadeurs op de Hofstedendagen

Laat bij de kraam een foto zien hoe jij natuurvriendelijker bent gaan tuinieren. We zijn benieuwd naar je verhaal en belonen je met een gratis zakje biologische Dahlia’s. Maar: op = op.

Ook zijn er rondleidingen naar voorbeeldtuinen voor schaduw en zon. 

Je vindt onze kraam op zaterdag 25 en zondag 26 mei op de Kinderboerderij de Goudse Hofsteden, Bloemendaalseweg 34A

Tot dan!