Sinds een jaar probeer ik de straat op te fleuren door gezaaide stokrozen tegen de schuur te laten groeien. 

Tot nu toe lukt dat niet erg. De ene keer veegt de bezemwagen van de gemeente ze van de aardbodem en een paar maanden later schoffelen buren met de beste bedoelingen maar zonder veel kennis van onkruid deze prachtige planten om. De stokrozen geven het niet zomaar op: er staan na 6 weken al weer flinke rozetten. Ik ken het veegschema van de bezemwagen niet dus of ze deze zomer de straat zullen opvrolijken is nog even de vraag.

Guerillia Gardeners zet zich in om het schoffelbeleid van gemeenten te verminderen. Omdat de biodiversiteit sterk is achteruit gegaan is het belangrijk voor meer voedselplanten te zorgen. Veel wilde bijen zijn afhankelijk van inheemse planten, wat in de volksmond onkruid wordt genoemd. Het belang van bijen is al vaak onder de aandacht gebracht, maar kort gezegd komt het er op neer dat hun achteruitgang betekent dat onze voedselproductie in gevaar zal komen en dat er grote economische schade zal ontstaan. Gemeente Gouda is dit jaar uitgeroepen tot bij-vriendelijkste gemeente 2023 vanwege de bloemrijke bermen en het bijbehorende maaibeheer. 

Lees hier meer over de bijvriendelijkste gemeente 2023. 

In de Riet- en Veenzoom werd pas na de eerste bloei van de paardenbloemen gemaaid. Overal stonden deze gele zonnetjes te stralen in het gras. Minpuntje is wel dat het loof van de uitgebloeide krokussen te kort na de bloei al werd gemaaid. Dit moet langzaam afsterven zodat de bol voedsel voor volgend jaar kan opslaan. Zou de gemeente hierover wel hebben gecommuniceerd met de maaiers?

Bewoners zelf kunnen ook het nodige doen om wilde bijen te helpen. Het begint natuurlijk met tegels weghalen en te kiezen voor beplanting.  Laat onkruiden zoals paardenbloem en madeliefje (voor een deel) staan. Koop geen planten die met gif zijn gekweekt. Dit zijn vaak bloeiende planten van het tuincentrum of supermarkt.)  Deze planten helpen bijen juist om zeep. Koop dus alleen biologisch gekweekte planten met een keurmerk. 

Kies naast gecultiveerde planten ook voor een deel inheemse planten zoals beemdkroon, veldsalie of lieve-vrouwen-bedstro. Kijk maar eens op onderstaande website om inspiratie op te doen. Er zitten prachtige planten bij. 

Ga je liever zelf op zoek naar planten kijk dan eens bij Schouten’s Kruiden In Boskoop. Dit is een kleinschalig kwekerij van onbespoten planten.

Soms krijg je spontaan inheemse planten cadeau. Dan waaien ze gewoon aan. Ik bedoel niet de distels en brandnetels, maar planten als het ruigklokje, muurleeuwebek en bijenkorfje. Ze zijn mooi om te zien en geliefd bij de bijen. Ik zeg: bedankt!