Alle particuliere tuinen in Nederland hebben een gezamenlijke oppervlakte die meer dan tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Omdat ongeveer de helft van die tuinen vol ligt met stenen, tegels, grind of kunstgras, zou dit een kans zijn om de natuur een enorme boost te geven. Daarom onderzoekt het NTR-wetenschapsprogramma Focus in de maand juli de biodiversiteit in tuinen en op balkons. Dat doen ze door samenwerking met het Kadaster en waarneming.nl door middel van de app Obsidentify. Focus wil minimaal 5000 soorten wilde planten en dieren kaart brengen.  Iedereen kan meedoen met deze Bioblitz. 

Groene tuinen blijken een veelheid aan natuur te kunnen herbergen. Zo heeft Luc Hoogenstein, bioloog en natuurfotograaf, het boek “mijn 1000 soorten tuin” geschreven. Al zoekende in zijn Utrechtse doorsnee tuin kwam hij uiteindelijk tot 2000 soorten. Ik heb het boek gekocht en speur regelmatig mijn tuin af. Aangezien ik geen bioloog ben gaat dat minder snel natuurlijk, maar toch heb ik nieuwe soorten ontdekt zoals de tweekleurige zandbij, de citroenpendelvlieg en de andoornbij. De teller staat nu op een bescheiden 231 soorten. 

Een paar maanden geleden zag ik de documentaire “My Garden of a Thousand Bees.” Tijdens de lockdown in Coronatijd legde Martin Dohrn met zijn apparatuur het leven van bijen in zijn achtertuin vast en telde meer dan 60 soorten. Op 7 augustus is de documentaire nogmaals te zien op NPO 2. Een aanrader want van zo dichtbij zag je bijen nog nooit!

We weten dat het niet zo goed gaat met de natuur. Zelfs 75 % van de insecten is de laatste decennia verdwenen. Sommige mensen denken misschien: Nou en? Zijn we toch mooi van die lastpakken af? Zo simpel ligt het niet. De afname van insecten heeft grote gevolgen als je bedenkt dat voor ons voedsel bestuiving nodig is, dat ze andere lastige insecten opruimen en zelf voedsel zijn voor bijvoorbeeld vogels. 

Groene tuinen zijn stapstenen voor dieren om zo van het éne naar het andere gebied te komen. Onze tuintjes zijn dus belangrijk voor insecten en vogels maar ook voor egels, mollen, spitsmuizen, kikkers en salamanders. Aan stenen tuinen hebben dieren niets. Mensen trouwens ook niet. (Zie mijn blog “bewoners in de tuin: de mens”) Steen maakt niet gelukkig, bloemen en planten wél.

Heb je je tuin nog vol stenen maar wil je iets voor de natuur doen? Ga aan de slag onder het motto “tegel eruit en plant er in!” In Gouda rijdt de tegeltaxi een aantal keren per jaar. Klik hier voor meer informatie. In plaats van nepvlinders aan de muur krijg je met echte bloemen echte vlinders die vrolijk om je heen fladderen. Haal kunstgras weg en zaai op die plek inheemse zaden voor bijen en vlinders. Of verwijder minimaal een vierkante meter tegels in het midden van je tuin, meng het zand voor 50 % met tuinaarde en plant bijvoorbeeld een krentenboompje of een laagstam Elstar appelboom. Zo kun je voorzichtig beginnen met vergroenen en ontdekken hoe leuk dat is. 

Heb je de app Obsidentify nog niet op je telefoon? Download hem uit de appstore en ga vervolgens op safari in je eigen tuin. Hoe meer je ontdekt, hoe meer betekenis de tuin voor je gaat krijgen. Je blijkt een natuurgebiedje te beheren waar wilde planten en dieren kunnen voortbestaan. Hoe mooi is dat!

Meer weten? Beluister dan de postcast Focus “iedere tuin telt” #1 Tuin is thuis.