Even een update.

11 dagen na het begin van de telling voor de Bioblitz Nationaal Park Alle tuinen via Obsidentify is landelijk de gehoopte 5000 soorten al ruim gepasseerd. Waarschijnlijk valt er nog wel een aantal waarnemingen af want er stonden verschillende tuinplanten tussen die natuurlijk niet meetellen om de biodiversiteit in kaart te brengen.

In Gouda doen 124 waarnemers, waaronder ook ik, mee. In totaal zijn er tot nu toe 1023 waarnemingen gedaan van 485 soorten. Via de link hieronder kun je het overzicht van Gouda vinden. Er is een kaart waarop je kunt zien in welke wijk de waarnemingen zijn gedaan en een nog gedetailleerder beeld geven de kaarten van het Kadaster waarop je zelfs de tuinen kunt zien. 

https://waarneming.nl/bioblitz/tuinen-van-gouda-juli-2024/

Elke morgen en middag kijk ik een kwartiertje rond in de tuin en fotografeer ik vooral insecten. Daarbij heb ik soorten gespot die ik nog niet “had.” Het is eigenlijk net zo verslavend als het aanleggen van een verzameling en verschilt daar niet wezenlijk van. Behalve dan dat het een beter doel dient en je huis niet dichtslibt met rommel. Op het moment dat ik dit schrijf regent het weer eens flink, en dan zijn er weinig insecten te zien maar des te meer bodemdieren. 

Even een grappige observatie over slakken: ik vermoed dat ze een vorm van geheugen hebben. Een dahlia in pot die flink werd aangevreten heb ik gisteren verplaatst naar een moeilijker te bereiken plek. Toen het begon te schemeren keek ik even naar buiten en zag 6 naaktslakken op de plek waar de dahlia had gestaan. Als ik de pot steeds verplaats maak ik het ze hopelijk erg moeilijk…

Hieronder een klein overzicht van wat ik deze week in mijn tuin zag. Op de laatste foto zie je de stompsprietslakvlieg: een slakkendoder. Kom maar door zeg ik!

Inmiddels staat aflevering 2 “sterk zaad” van de podcast “Iedere tuin telt” online. Daarin worden bruikbare tips gegeven hoe je meer soorten in je tuin krijgt.