Op 21 maart startte de 3e editie van het NK Tegelwippen waarin gemeenten  tot 31 oktober 2023 strijden wie de meeste tegels wipt. Gouda doet sinds vorig jaar ook mee. En dat niet alleen: bewoners van de Josephbuurt konden een geveltuin laten aanleggen. Bij 70 woningen werden  tegels verwijderd en de tuintjes van aanplantgrond voorzien. Gouda kan in één klap een score van zo’n 1050 tegels doorgeven op de website. Dat tikt lekker aan! Na de aanleg van de geveltuinen kwamen 37 bewoners naar de informatieavond van de Gemeente en de Goudse Tuinambassadeurs om meer te horen over keuze van beplanting en over het onderhoud. Na een informatieve powerpointpresentatie konden bewoners in groepjes vragen stellen aan de tuinambassadeurs. Veel bewoners raakten aan de praat met elkaar over het project. Sommige buren kozen voor een gezamenlijke geveltuin waardoor er meer beplanting in past. Ook hier blijkt dat groen verbindend werkt, zoals uit verschillende onderzoeken is gebleken. 

Er zijn goede redenen om een geveltuin aan te leggen:

  • De straat wordt mooier
  • Planten zorgen voor meer vogels, insecten en bijen
  • Er is minder wateroverlast
  • Groen geeft verkoeling in de zomer
  • Groen verbetert de luchtkwaliteit.

Een groenere buurt doet recht aan dit voormalige tuindorp zodat het mooier wordt en prettiger wonen is.

Terug naar het tegelwippen. Het doel is uiteraard inspelen op de klimaatverandering waardoor minder hitte en wateroverlast in steden zal optreden. Daarnaast is meer groen belangrijk omdat het slecht gaat met insecten en daardoor ook met vogels. In mijn blog “een tuin op recept” schreef ik over de effecten van groen op de gezondheid. Ook ons welzijn is een reden om voor meer groen te kiezen.

Heb je alleen maar tegels rond je huis? Fiets of wandel eens een rondje door Gouda en laat je inspireren door bewoners die je voorgingen in het aanleggen van een geveltuin. Sommige zijn ook in de winter mooi begroeid. In andere tuintjes bloeien bijvoorbeeld in juni de rozen uitbundig. Als je beplanting gaat uitzoeken moet je rekening houden met de ligging van je geveltuintje: zon, schaduw of winderig. Je kiest bij voorkeur vaste planten die elk jaar terugkomen. Als er ruimte is, kun je hier en daar 1-jarigen planten. Denk ook aan bloembollen die de lente inluiden na een donkere wintertijd.

De geveltuin is het mooist wanneer er in drie lagen geplant wordt: bodembedekkers, vaste planten en wat niet te grote struiken. Plant verder geen woekerende soorten zoals bamboe. Kies ook voor iets dat groen blijft in de winter. In het begin moet je de planten water geven, ook blijf je dat in drogere periodes doen. 

 De bewoners van de Josephbuurt krijgen de powerpointpresentatie toegestuurd als zij hun e-mailadres doorgaven. Zo kunnen zij thuis rustig hun keuze voor de beplanting maken. 

Tegelijkertijd met de riool- en ophogingswerkzaamheden van de IJssellaan en Dijkstraat krijgen ook deze bewoners te zijner tijd de aanleg van een geveltuintje aangeboden. Op dit moment is het nog niet bekend wanneer dat zal zijn. Ook hierbij zullen de tuinambassadeurs betrokken zijn.

Klik hier om meer te lezen over het vergroenen van Gouda.

Elk tijdstip van het jaar heeft zo zijn eigen klussen voor de tuin. Loop je veel achter de feiten aan of weet je eigenlijk niet hoe je een tuinplant verzorgt of een struik snoeit? Zie je beestjes in de tuin waarvan je denkt: “O nee hè?”Tuinfluisteraars Suze Peters en Katja Staring van de Tuinschool.online stellen je gerust, informeren en helpen je op een vrolijke, leerzame en natuurvriendelijke manier voor een optimaal tuinleven voor mens, plant en dier.

Klik hier voor meer informatie en opgave