Aziza heeft een grote hoektuin in Gouda in de Burgen- en Lustenbuurt.  Toen zij daar kwam wonen was de tuin helemaal overwoekerd en aangezien zij fulltime werkt heeft ze weinig tijd om te tuinieren en besloot daarom al het groen er uit te halen en de tuin te betegelen. Na een tijdje miste ze toch groen in de tuin en heeft ze zelf tegels verwijderd en daar planten die elk jaar weer opkomen neergezet, zogenaamde vaste planten.  

Zelf zegt ze niet veel kennis van planten te hebben. Ze wist bijvoorbeeld niet dat er planten zijn die zon nodig hebben maar dat er ook soorten zijn die het vooral in de schaduw goed doen. 

In een hoek waar een boom heeft gestaan komt steeds veel onkruid op. Ze vraagt zich af wat dit is.  Aan de hand van de foto lijkt het klein springzaad te zijn, dat met consequent wieden goed weg te krijgen is. Kennelijk zit er zaad in de bodem dat elk jaar ontkiemt. 

Begin maart kreeg Aziza een flyer in de bus van een minicursus  Onderhoudsvriendelijk Tuinieren. Deze werd aangeboden door Mozaiek Wonen en op 28 maart gegeven door de tuinambassadeurs. Ze besloot zich meteen op te geven, want het leek haar een buitenkansje.  Behalve de minicursus kregen deelnemers namelijk 50 euro korting op de planten, hulp bij het bedenken van een plan en bij de uitvoering ervan. Mozaiek wonen zorgde voor zakken aarde en de tegels werden weggehaald door Promen. 

Ze verbaast zich erover dat er nog plaatsen over waren voor de cursus en vroeg zich af of mensen het  soms niet goed hebben begrepen…

Aziza heeft niet zoveel ervaring met tuinieren. Vroeger in Marokko hadden ze wel een soort binnentuin. In Nederland woonden ze op een flat. Haar moeder woont nog steeds op een flat en verzorgt daar liefdevol haar plantjes en boompjes in potten. Daar beleeft ze veel plezier aan. 

Als ik opper dat veel mensen bang zijn dat er met planten ook beestjes komen, zegt ze dat zij dat ook ziet bij sommige mensen. Zelf vindt ze het juist boeiend om te zien wat er tussen en op de planten leeft. 

De tuinambassadeurs hebben op een gure zaterdagmorgen in april geholpen met het scheppen van het zand uit de border en die gevuld met goeie tuinaarde. Daarna kregen de planten een mooi plekje. 

In haar tuin staat onder anderen purperklokje, hoornbloem,  Aubrietta of randjesbloem, Lupine en een aantal klimplanten als Clematis en Toscaanse Jasmijn. De  bloemen van de jasmijn geuren bovendien heerlijk!

Aziza is heel tevreden met het resultaat en is van plan om ook nog een stukje als moestuin in te richten. Het lijkt haar leuk om zelf groente en fruit te kunnen oogsten.