acer

Vandaag zag ik op televisie een documentaire over een grote oude boom die in 2008 was omgehakt omdat hij gevaarlijk was geworden. Een grote tak was op een auto gevallen. Na onderzoek bleek dat de boom ziek was.

De zilveresdoorn uit de documentaire stond sinds 100 jaar naast de Zutphense Walburgiskerk en was dus gezichtsbepalend voor die plek. Al die tijd gaf de boom zuurstof, schaduw en maakte de seizoenswisselingen zichtbaar. Na de kap is op dezelfde plek een nieuwe zilveresdoorn geplant.

De zilveresdoorn komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Hij kan op een gunstige plek 100 tot 150 jaar oud worden met een hoogte van 30 meter en een stamomtrek van 5 á 6 meter. Het hout van esdoorns wordt graag gebruikt voor meubels, draai- en snijwerk en voor muziekinstrumenten zoals de viool.

Een vioolbouwer hoorde dat de boom was gekapt en zocht contact met de gemeente, waarna hij hout kreeg voor het vervaardigen van instrumenten. Hij bouwde vervolgens 2 violen, een altviool en een cello tezamen een strijkkwartet vormend.

Een cellist krijgt de cello vrijelijk ter beschikking van de bouwer. Hij wil met zijn cello het verhaal van de boom vertellen en gaat op zoek naar musici om de overige 3 instrumenten te bespelen.

Een geluidskunstenaar vangt met speciale sensoren de geluiden op van de sapstroom, fotosynthese en vluchtige organische stoffen van de nieuwe esdoorn. Dit ruwe materiaal bewerkt hij dusdanig dat het reeksen toonmateriaal worden.

Componist Imre Ploeg componeert met dit materiaal  een strijkkwartet dat uitgevoerd wordt op de instrumenten gemaakt uit het hout van de oude esdoorn.

De documentaire laat het proces van zoeken en componeren prachtig zien. Het gaat veel verder dan het maken van een muziekstuk: het raakt aan het leven vóór en ná ons. En hoe we ons daar al of niet bewust van zijn.  Hoe in onze samenleving korte termijnvisies conflicteren met goed rentmeesterschap.

Je kunt deze ontroerende documentaire bekijken door op onderstaande link te klikken.

https://www.npostart.nl/de-boeddhistische-blik/29-08-2021/KN_1726338