Mijn tuin staat tjokvol bloembollen. De eersten die bloeien zijn uiteraard de sneeuwklokjes. Daarna volgen de boerencrocussen, scilla’s, holwortel, bosanemonen, hondstand, blauwe druifjes, kievitsbloemen, tulpen, camassia’s en tenslotte de verschillende soorten alliums.

Ik heb een echte tik als het om bollen gaat. Mijn vader teelde naast groente ook tulpen. Als kind ging ik in april mee tulpen koppen en in de zomervakantie werden de bollen gepeld aan lange tafels in de schuur.

Het is nu de tijd om deze voorjaarsbloeiers te planten. Voor meerjaren bloeiende tulpen kun je het beste voor een bepaalde soort kiezen. Veel soorten lopen terug, zoals dat heet. Na 1 of 2 jaar komt er alleen nog wat blad boven de grond.

Van Fosteriana tulpen zoals Purissima(wit), Flaming Purissima(wit met roze blos) of Orange Emperor heb je jarenlang plezier. Ze kunnen gewoon in de grond blijven zitten. Voor de kleinere, botanische tulpjes geldt dit trouwens ook. Hier komen bovendien bijen op af. Er zijn steeds meer biologische bollen verkrijgbaar, wat altijd de voorkeur heeft.