Ik probeer me soms voor te stellen hoe het in de winter is om vanuit je raam uitzicht te hebben op je stenen tuin, omheind met schuttingen. In feite kijk je naar een donker, somber hok. Ik stel me voor dat er ergens in een hoek een grote bult bestaande uit een met grijze plastic hoezen afgedekte lounge-set staat te wachten tot betere tijden. Want aan een stenen tuin heb je werkelijk niets in de winter. Je kunt er niet in leven en je kunt er beter ook niet al te veel vanuit huis naar kijken want dat zal het blue monday gevoel van januari alleen maar verergeren. Gedurende zo’n  zes maanden heb je niets aan je stenen tuin die als verlenging van je woonkamer dient. Dat mensen met zo’n tuin de boel dan ook een beetje proberen op te vrolijken met natuurposters en van die vlinders begrijp ik dus wel. Maar of het helpt?

Nu het plantenleven tot stilstand is gekomen zorgen de vele vogels die mijn tuin aandoen voor wat leven in de brouwerij. De mussenkolonie is inmiddels uitgebreid tot 7 stuks. Behalve de mussen komt er steevast een groepje vinken rondscharrelen op zoek naar door de halsbandparkieten gemorste zaden uit de automaat. Een mannetjesmerel verschanst zich dagelijks onder de vetbollen om gemorste restanten van andere vogels op te eten. Verder komen er houtduiven, tortelduiven, spreeuwen, kool- en pimpelmezen, eksters, maar ook de roodborst en heggenmus elke dag langs. Een paar weken geleden landde er een grote groep staartmezen. Een genot om naar te kijken. En gisteren zag ik zelfs een goudhaantje de heg voor het huis afstruinen naar iets eetbaars. Op Instagram noemde iemand dat toepasselijk Tuin-TV. 

Nu er wat sneeuw ligt hebben vogels wat extra’s nodig en als ze eenmaal weten dat er iets te halen valt blijven ze terugkomen. Op 26 januari begint de tuinvogeltelling die 3 dagen duurt. Wil je meedoen dan is het zaak om nu al te beginnen met voeren, zodat je in dat weekend veel vogels kunt tellen. Op de website van de Vogelbescherming lees je hoe je mee kunt doen.

https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Ook andere dieren kunnen het wat lastiger hebben met vriezend weer. Als je een vijver hebt die niet diep genoeg is dan is de kans groot dat kikkers het niet overleven. Op de foto hieronder is een kikker kennelijk verrast door de vorst. 

Klik op onderstaande link voor tips voor het aanleggen van een vijver.

https://www.ravon.nl/Helpdesk/tuintips

De meeste vaste planten zijn bovengronds nu wel afgestorven, behalve de wintergroene planten zoals amandelwolfsmelk, Helleborus en klimop. Voldoende groen maakt de tuin ook in de winter leuk om naar te kijken. Er zijn allerlei bloeiende heesters die nu al kunnen zorgen voor wat kleur. Ik noem bijvoorbeeld Viburnum Tinus, winterjasmijn, Prunus Subhirtella Autumnalis en de toverhazelaar. 

Tijdens een wandeling zie ik overal magnoliabomen dik in de knop staan. Voor de bloei moeten we nog geduld hebben tot half maart. 

De eerste grote sneeuwklokjes staan al wel in bloei. Door de vorst hangen ze slap op de grond, maar zodra het kwik boven nul komt staan ze weer fier overeind. Wel jammer dat de slakken geen winterslaap houden want de tere klokjes worden flink aangevreten. 

Voor groene tuiniers is er ondanks dat de tuin wat kaal oogt in de winter genoeg te beleven. Aan het einde van de maand bloeien alle sneeuwklokjes en daarna komen al gauw de crocussen. De bloemknoppen van de Helleborus zijn al goed zichtbaar. En zo gaat het maar door tot het echt lente is. Een groene tuin is in de winter een troostrijke tuin!