In de afgelopen maanden zijn er miljoenen kerstbomen gekapt. Om een week of twee te schitteren in huis en vervolgens in hoog tempo uit te vallen waarna ze bij het afval belanden.  Alleen al in een stad als Utrecht worden er elk jaar zo’n 50.000 kerstbomen bij het grofvuil gezet. 

Ook ik haalde in voorgaande jaren tegen kerst een boom in huis. En als ie dan stond vond ik het eigenlijk toch wel een raar gezicht. Ik kon er niet meer met kinderogen naar kijken want ik zag vooral een stervende boom opgetuigd met allerlei kitscherige voorwerpen. Dat contrast leek elk jaar groter te worden…

winter 2009

In oktober liep ik door een tuincentrum en zag ruimtes vol dozen kerstdecoraties in allerlei kleuren, die volgend jaar vast en zeker weer anders zijn. Gedicteerd door wat in de mode is moeten we natuurlijk de kersteconomie draaiende houden. Kijk maar eens wat er aan afgedankte kerstballen bij kringloopwinkels ligt. Waarom elk jaar andere ballen? Met name het weerzien van die bijzondere kerstversiering maakt het versieren van de boom zo leuk.

Zoals een paar antieke ballen afkomstig uit mijn ouderlijk huis, waaronder een grimmig kijkende kerstman die ik daarom altijd een beetje uit het zicht hing. Of mijn eerste kerstversiering die ik kocht midden jaren 70 en kortgeleden verkocht aan iemand die alleen maar vintage versiering in de boom heeft hangen. Ze vertelde dat ze elk jaar een grotere boom moet kopen omdat de collectie anders niet meer past. Ze was zo blij met de gekochte ballen dat ze foto’s opstuurde. Een leuk gebaar. 

Een groeiend aantal mensen kiest uit oogpunt van duurzaamheid voor een adoptieboom. De kweker zet de boom na het terugbrengen weer in de grond. Vooral kinderen blijken binding met zo’n boom te krijgen die ze liefkozend hun “Bomie” noemen en elk jaar weer terug willen.  Ik vind het een sympathieke ontwikkeling. Zelfs al is de boom door het ophalen met de auto niet persé duurzamer: hij wordt in elk geval minder als wegwerp artikel behandeld.

Upcycling van een boom door een meerkoet.

Mijn zoon heeft voor het derde jaar hetzelfde boompje. Na de kerst verhuist het boompje weer naar het dakterras waar hij ondanks de onregelmatige verzorging overleeft.

De kerstboom op de markt is een traditionele gift uit het Noorse Kongsberg. De enorme boom van meer dan 20 meter weegt 800 kilo. Hieronder kun je in een filmpje van OmroepWest zien hoe de boom met ceremonieel in Gouda werd onthaald. 

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4785088/meterslange-kerstboom-weer-gearriveerd-in-gouda-fantastisch-cadeau

Samen met honderden andere vrijwilligers mocht ik als speciale gast het ontsteken van de lichten van dichtbij meemaken. Een mooie 68-jarige traditie waar ook dit jaar weer vele duizenden bezoekers op afkwamen. 

Hoe dan ook. Mét of zonder kerstboom: Ik wens je fijne feestdagen toe!