Dit tuintje is bedoeld voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met tuinieren. Er is gekozen voor gemakkelijke en sterke planten die het altijd wel doen. Voorwaarde is dat ze genoeg zon krijgen, in de zomer moet dat minimaal 5 uur zijn.  Haal tegels weg zoals vermeld op het ontwerp (zie onderaan). Om de tegels langs het tuintje niet te laten verzakken kun je een opsluitrand maken van de verwijderde tegels. Verwijder de helft van het zand en meng dit met bemeste tuinaarde. Heb je tegels over? Die kun je dit jaar in oktober nog 1 keer laten ophalen door de tegeltaxi. Kijk hier voor informatie.

Dit tuintje is groter dan het vorige fruittuintje maar je kunt het bij gebrek aan ruimte gemakkelijk aanpassen door een hoek weg te laten en de hoeveelheid planten aan te passen. Zet in elk geval de vlinderstruik op een hoek. Overhangende takken kun je zoveel bijsnoeien als nodig. In maart snoei je hem af op zo’n 30 à 40 cm, een paar centimeter boven de laagste plukjes groen. Met een struik lok je vogels, vooral als je er in de herfst en winter een paar vetbollen in hangt. 

Het lampenpoetsersgras geeft mooie pluimen en wordt ongeveer 50 tot 100 cm hoog. In de winter sterft het af maar ook dan heeft het sierwaarde. Knip het eind maart af, liefst nog voordat je de eerste groene puntjes ziet.

Lampenpoetsersgras

Hertshooi is een probleemloos, laag blijvend struikje dat bloeit met gele bloemen waarna er rode tot donkerbruine bessen in komen. Ook deze knip je eind maart terug tot waar je nieuwe plukjes groen ziet verschijnen. 

Ezelsoren

Ezelsoren zijn zon-minnende planten met een grijs-viltige beharing. Ze bloeien met bescheiden lila bloempjes aan bloemstengels. In de winter blijven ze zichtbaar, in tegenstelling tot veel andere planten die bovengronds afsterven om in het voorjaar weer op te komen. 

Wilde Margriet is een lange bloeier die aantrekkelijk is voor bijen en zweefvliegen. 

Wilde Margriet, voor langdurige bloei

Rudbeckia in je tuintje geeft een zonnige, vrolijke uitstraling . Ze worden ook wel gele zonnehoed genoemd. Qua bloem lijken ze daar ook op. Laat de afgestorven planten tot maart staan. Dit beschermt de plant en er komen soms vogels op af om de zaden te eten. 

Rudbeckia Fulgida

Verbena Bonariensis is een hoge, ijle plant met paarse bloemen die ook weer veel vlinders en bijen lokt. Hij zaait zichzelf uit dus elk jaar is het een verrassing waar hij opkomt. Als je hem eenmaal hebt hoef je hem nooit meer te kopen. 

Campanula Poscharskyana

Klokjesbloem, Campanula Poscharskyana, is een heerlijke laagblijvende “wandelaar” die onbedekte plekjes in je tuin snel zal weten te vinden. Hij kleurt je tuintje langdurig paars. In de winter sterft hij bovengronds af om zijn kunstje in de zomer weer te tonen. In april of mei kun je de beplanting aanvullen door bijvoorbeeld Goudsbloemen en Oost-Indische kers te zaaien. Dit zijn 1-jarige bloeiers die in tegenstelling tot vaste planten de winter meestal niet overleven. Wel kunnen ze weer spontaan opkomen daar waar zaad is terecht gekomen.

Leer het meest voorkomende onkruid herkennen en verwijder dit in het voorjaar en zomer 1 x in de twee weken.

Vraag hier de gratis zoekkaart onkruid aan bij de tuinschool.online.