Vanmorgen zat ik heerlijk in mijn tuin in de schaduw onder de boom te genieten van een kop koffie. Dat is bij temperaturen boven de 30 graden de enige plek waar het goed is uit te houden. Ik moest denken aan versteende tuinen die de hitte vasthouden en de temperatuur binnenshuis nog verder doen oplopen…. Een parasol heeft geen enkel verkoelend effect in een met zon beschenen stenen tuin. Ik denk dat sommige tuinbezitters daarom best een groenere tuin zouden willen, maar eenvoudigweg geen ervaring hebben met tuinieren. Dus ja, waar begin je dan?

Tuinieren is te leren. Ook ik ben niet met groene vingers geboren maar heb het geleerd met vallen en opstaan. Van mislukkingen leer je. Bovendien: wat op die ene plek groeit en bloeit, kan soms op die andere, schijnbaar eveneens geschikte plek gedoemd zijn af te sterven, zonder dat je achter de oorzaak komt. Maar in grote lijnen zijn er wetmatigheden die je houvast geven. 

Zo zet je zon-minnende planten niet op een plek waar het grootste deel van de dag schaduw is. Dan zullen ze niet bloeien en wegkwijnen. Andersom geldt dat dus ook voor schaduwplanten. Er zijn planten die goed tegen droogte kunnen en er zijn er die van wat vochtiger grond houden. Er zijn kortlevende en langer levende planten. En tenslotte heb je nog te maken met de grondsoort. Zuur-minnende planten zoals Hortensia en Camelia houden niet van kalkrijke grond. In de omgeving van Gouda doen zuur-minnende planten het meestal goed. 

De komende weken laat ik drie verschillende ontwerpen van tuintjes voor beginners zien. Het fruittuintje is het meest uitdagende van de drie, al is er gekozen voor fruitsoorten die het ook met beginnende groene vingers goed kunnen doen. De twee verschillende appelboompjes zijn noodzakelijk voor kruisbestuiving. Als je voor 1 soort kiest krijg je namelijk minder of geen appels. Het zijn zogenaamde ballerina boompjes: de appels groeien aan de stam en de boompjes blijven klein. 

In mijn tuin staan 2 appelbomen en 1 perenboom. De oogst van de appels belooft goed te worden. Maar de oogst van de laagstam Conference is na 2 jaar met 5 peren in wording nog erg laag. De laagstam appelboom Lombarts Calville heeft echter vanaf het begin goede oogst gegeven. Vanmorgen hoorde ik in het nieuws dat de appels duur zullen worden door een slechte oogst na een te nat voorjaar. Ik zag ook weinig bijen in mijn tuin en heb de bestuiving met een penseeltje geholpen. Dat lijkt te hebben gewerkt. 

Wil je volgend jaar ook je eigen fruittuintje?  Kies een zonnige plek van een meter of twee breed en 60 centimeter diep en verwijder de tegels.  Meer mag natuurlijk ook. De tegeltaxi rijdt nog 2 keer dit jaar. 

https://www.gouda.nl/direct-regelen/meedenken-en-doen/meedoen/tegeltaxi/

De struikjes kun je in de herfst planten. In pot gekochte boompjes en struiken kun je in feite het hele jaar door planten maar in een warme, droge periode vraagt dat toch meer zorg. Zolang de boompjes en struiken in het blad zitten moeten ze namelijk de eerste weken vochtig gehouden worden bij droog weer. In de herfst, als het blad eenmaal is afgevallen, hoef je alleen bij het planten water te geven en daarna niet meer. De aardbeien plant je in augustus of september óf van maart tot en met juni. Plant aardbeien niet te diep: het groeipunt moet zichtbaar blijven. Veel plezier en succes met je eerste tuintje!