We leven al bijna weer een jaar met beperkingen vanwege het corona virus. In deze wat sombere maand speur ik altijd ongeduldig naar de eerste tekenen van de lente. Gelukkig bloeien de sneeuwklokjes al en zal de wintertuin de komende maanden gaandeweg veranderen in een voorjaarstuin vol kleuren.

 Ik hoor in mijn omgeving steeds meer mensen zeggen dat ze worstelen met het  toegenomen gevoel van onvrijheid  sinds het instellen van de avondklok. Vakantieplannen moeten worden uitgesteld nu alles zo onzeker is. Het is moeilijk om plannen los te laten en niets in het vooruitzicht te hebben…

Ik dacht terug aan de tuinvakanties van een paar jaar geleden en zocht de foto’s daarvan op. Met het kijken van de foto’s kwamen fijne herinneringen boven van al die prachtige tuinen die ik toen bezocht. Een sprong er bovenuit, ook door het bijzondere verhaal achter deze historische tuin: Sissinghurst Castle in Engeland.

De kasteel ruïne en de tuin  van Sissinghurst is gerestaureerd en aangelegd door de in 1892 geboren Vita Sackville-West en haar man Harold Nickolson. Als kind woonde zij met haar ouders op het kasteel Knole in Kent. Door vererving in de mannelijke lijn ging het familiebezit Knole voor haar verloren.  Dat moet ongelofelijk pijnlijk voor haar zijn geweest en ik vermoed dat de restauratie van Sissinghurst en de aanleg van de tuinen therapeutisch werkten voor het verlies haar geliefde Knole. Vita en haar man hadden niet veel geld en daarom begon zij artikelen over de aanleg van de tuin voor tijdschriften te schrijven, zodat zij met de opbrengst daarvan planten kon kopen voor de enorme tuin rondom het kasteel.

Later schreef ze ook colums voor The Observer, die zijn gebundeld onder de titel “In your garden. ”  

Ik heb het boek ”In de tuin” een paar jaar geleden aangeschaft. Hoewel sommige tips en ideeën wat uit de tijd lijken, schrijft Vita Sackville-West ronduit poëtisch over haar tuin en over planten. Alleen al daarom is het een heerlijk boek om te lezen.

Op de rechter foto het portret van Vita Sackville-West.