Toen ik in de jaren ’90 in Korte Akkeren woonde in het inmiddels gesloopte tuindorp Westerkade/Snoijstraatcomplex, had ik een oude achterbuurvrouw die met een liniaaltje erlangs haar ligusterheg knipte. Ik maakte als het zo uitkwam wel eens een praatje met haar waarbij ze zich steevast beklaagde over de rommel van de kastanjeboom van de buurman.  Daarmee bedoelde ze het afgevallen blad en de kastanjes in de herfst.

Een andere buurvrouw, zeker dik in de tachtig, stond regelmatig voorovergebogen met een aardappelschilmesje het onkruid tussen de tegels van het trottoir weg te schrapen.

Ik heb het hier over een generatie die andere ideeën had over tuinieren. In die tijd was er een duidelijke definitie van onkruid: alles wat niet gekocht was viel daar zo ongeveer onder en moest te vuur en te zwaard worden bestreden, desnoods met gif.  Er werden sintels uit de kolenkachel op paden ter verharding gestrooid. Onbedekte zwarte aarde, dat was het summum van schoonheid in de tuin. Er moest worden gespit en geschoffeld.  Na ijsheiligen werden afrikaantjes, lobelia’s en begonia’s geplant om de tuin waarin vooral struikjes stonden wat op te fleuren. En er kon wel eens een tuinkabouter of een molentje te zien zijn.

Terugdenkend aan de sloop van het complex Westerkade/Snoijstraat met zijn 25 meter diepe tuinen vraag ik me wel eens af hoeveel groen daarmee verloren ging in één van de meest versteende wijken van Gouda.

Tijden veranderen, ook in de tuin. Nu wordt het vroegere onkruid tussen de stenen liefkozend stoeptegelplantjes genoemd. De Hortus in Leiden heeft er een project aan gewijd waarover je kunt lezen door op onderstaande link te klikken:

https://hortusleiden.nl/onderwijs/stoepplantjes-1

Vandaag de dag wordt een rommelige tuin door biologen en ecologen juist aangeprezen, omdat insecten en andere dieren er in de winter voedsel en een schuilplaats vinden. We kunnen dus beter lui zijn en de bladeren in de tuin laten liggen, of ze op de composthoop gooien.

Onkruiden zijn in feite wilde planten die van nature in ons land voorkomen. Ze horen hier thuis en er zijn veel insecten voor hun voedsel van afhankelijk. We kunnen dus met een schoon geweten wat van die planten laten staan in de tuin.

Laat de ragebol maar in de schuur staan

Wil je weten wat je kunt doen om de biodiversiteit in je tuin te vergroten? Op de website van Deltaplan Biodiversiteit kun je daarover meer lezen. Klik op onderstaande link voor een waterval aan ideeën:

https://maakgrijsgroener.nl/

¨