Na mei veranderde de tuin van een veel kleurig spektakel in een overwegend groene oase met hier en daar een plant die nog voor wat kleur zorgde. Door de vele regen zijn planten fors gegroeid en hebben steun nodig tegen het omvallen.
De rozen bloeien uitbundiger dan ooit, en niet alleen in mijn tuin: overal is dat het geval. Ik heb een doorbloeiende struikroos, Lavender dream, een enkele rose bloem met een wit hart waar veel bijen en zweefvliegen op af komen. De klimroos New Dawn geeft een mooi pastelroze contrast bij het vele groen. Ik zie hem in verschillende tuinen in de Veen- en Rietzoom staan.
Ik heb een aantal tulpen uit de grond gehaald met de bedoeling de kleuren beter te spreiden bij het planten komende herfst. Je kunt ze pellen en warm en droog bewaren tot je de grootste bollen een nieuwe plek geeft omstreeks oktober.
De clematis groeit als een malle. Ik haal alle nieuwe scheuten weg om hem in toom te houden. Ook de vijg neemt meer ruimte in dan toegestaan: ik heb hem flink uitgedund. Begin augustus volgt er nog een snoeibeurt.
Van de sierappel(Malus red sentinel) snoei ik na de langste dag de nieuw gegroeide takken af, dit zijn de takken die meestal recht omhoog groeien. Zo blijft de omvang van de boom beperkt. Vorig jaar kwamen er geen appeltjes aan maar dit jaar zat hij stampvol. Na een natuurlijke uitval heb ik nog wat uitgedund. Dit voorkomt dat hij volgend jaar weer geen appels krijgt. Het ene jaar veel en het andere jaar geen vruchten noemt men beurtjaren.
Ook de hagen groeien flink. Beukenhaag en Haagbeuk snoei je twee keer per jaar: in juni en in september.
Let ook op zaailingen van essen en esdoorns. In veel tuinen in de zomenbuurt zie ik essen staan. Na een paar jaar is het al lastig om ze weg te krijgen. Hou ze in de gaten en trek ze er meteen uit. Essen en esdoorns kunnen gemakkelijk meer dan 10 meter hoog worden.