In de vorige eeuw moest je ’s zomers na een rit flink poetsen op insectenlijkjes op je auto. Dat dat nu niet meer hoeft is een concrete aanwijzing dat de insecten stand drastisch afneemt. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de achteruitgang. Voornaamste oorzaken zijn de verstedelijking waardoor insecten leefgebied verliezen, intensieve landbouw met monotoon landschap en weinig bloemen en dus voedsel voor insecten en het gebruik van insecticiden en ander gif. Recente onderzoeken wijzen eveneens lichtvervuiling als belangrijke oorzaak aan. Van de vliegende insecten sneuvelt 30 % door een lichtbron in één nacht.

Insecten worden vaak met de nek aangekeken. Ze zijn vies, eng, lastig of alle drie. Terwijl ze een belangrijke schakel in de voedselketen van veel dieren zijn. Lieveheersbeestjes eten luizen, vogels eten allerlei insecten, bijen zorgen voor bestuiving van fruit en groente. In een ecosysteem hebben alle dieren een functie.

Insecten zijn ontzettend boeiend. De meesten ondergaan een volledige of gedeeltelijke gedaanteverwisseling van larve of nimf naar volwassen insect. Daarna gaat de groei stapsgewijs vanwege het uitwendige skelet. Het oude exoskelet werpen ze meerdere keren af waarna groei volgt.

Voorbeelden van larven zijn de emelt van de langpootmug en de rups van de vlinder. Als verdediging tegen vijanden kunnen insecten zich bijvoorbeeld camoufleren, zoals de wandelende tak en motten. Andere insecten, zoals bijen, steken. Sommige kevers hebben felle kleuren als signaal dat ze niet eetbaar zijn. De “ogen” op vlindervleugels kunnen ter afschrikking de vijand de indruk geven dat ze een groter dier benaderen.

Er zijn nu zo’n 1 miljoen insecten gedetermineerd maar de overgrote meerderheid is nog onbekend.

Sinds ik mijn blog schrijf ben ik bewuster gaan observeren wat ik aan insecten zie in mijn tuin. En dat zijn er veel meer dan ik bij naam ken. Misschien is dat ook niet zo belangrijk, zolang ik maar de enorme verscheidenheid kan waarnemen. Ik vind het fantastisch dat deze dieren een leefgebied in mijn tuin hebben gevonden.