Op 24 en 25 september organiseert de Zoogdiervereniging de jaarlijkse egeltelling. Je kunt dan waargenomen egels in de tuin of buurt door geven. De telling wordt sinds 2009 gehouden en geeft zo een beeld van hoe het met de egel gaat. 

Helaas gaat het niet goed met de egel. Het leefgebied van dit leuke en nuttige dier wordt steeds kleiner door verstedelijking maar ook door het bestraten van tuinen. 

Klik op onderstaande link om te lezen hoe je waargenomen egels kunt doorgeven. Ook als je er geen hebt gezien kun je dit doorgeven. 

https://www.tuintelling.nl/tellingen/egeltelling/992d0da0-f2d7-11ec-a21f-67f7c0344c20

Ik zag mijn eerste egel als kind in de achtertuin. Onze hond Trixie, een vuilnisbakje, was een fanatieke rattenvanger op het land van mijn vader. Hij alarmeerde ons door het onophoudelijke blaffen en piepen. We gingen kijken en zagen de egel als een stekelige bal in een hoekje van de tuin liggen. Die kon hij door de stekels niet de baas, gelukkig maar. Ik herinner me nog goed hoeveel indruk alles op mij maakte. Ik kende de egel tot dat moment alleen maar van plaatjes. 

Egels hebben een groene omgeving nodig waar ze voedsel en dekking kunnen vinden. Het zijn nachtdieren en komen dus pas rond de schemering tevoorschijn. Met hun gescharrel en knorrige geluiden maken ze behoorlijk wat lawaai zodat je ze eigenlijk niet kunt mislopen. Erg schuw zijn ze ook al niet. Ze blijven rustig zitten op een paar meter afstand. 

Egels eten dierlijk voedsel zoals wormen en slakken, maar lusten verder insecten, eieren, dooie muizen of vogeltjes. Een afgevallen overrijpe braam zullen ze ook niet laten liggen. 

Egels houden een winterslaap van oktober/november tot maart/april. Soms worden ze wakker omdat de gekozen plek bijvoorbeeld te koud is en gaan dan op zoek naar een betere stek. Bij hogere temperaturen kunnen ze ook wakker worden en op zoek gaan naar eten. Hun lichaamstemperatuur daalt tijdens de winterslaap van 36 naar 1 tot 5 graden Celsius. De hartslag zakt van 190 naar 20 slagen per minuut. Ze verliezen tot maximaal 40 % van hun lichaamsgewicht. Na hun winterslaap moeten ze dus flink op zoek naar voedsel om weer op te vetten.

Egels worden maximaal 8 jaar oud. Ze kunnen een snelheid halen tot 2 meter per seconde en per nacht leggen ze een afstand af van een paar kilometer. Ik las dat ze tot wel 40 slakken per nacht op kunnen, maar dan alleen als er niets anders voor handen is want ze houden net als wij wel van wat afwisseling in het menu. 

Do’s en don’ts voor een egeltuin:

  • Zorg voor een opening in de tuin. Een heg is ideaal, maar heb je een schutting maak dan een opening van 15 bij 15 centimeter. 
  • Laat takken, boomstronk en bladeren liggen. Controleer of er geen egel in de composthoop zit voordat je deze opruimt.
  • Gebruik geen gif in de tuin; ook geen zogenaamde niet giftige slakkenkorrels. 
  • Geef nooit melk aan een egel, daar kan hij aan dood gaan.
  • Koop een egelnestkast of maak er zelf één. Klik op onderstaande link voor een beschrijving. 

https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/kinderen/zo-maak-je-een-egelhuis

Meer lezen over de egel? Kijk dan op www.egelbescherming.nl