Het is Herfst! Het heeft lang geduurd voor ik het gevoel kreeg dat de zomer definitief voorbij was. Nog steeds hoeft de kachel maar af en toe een uurtje aan want met 14 graden op de buitenthermometer is het bepaald niet koud. Nachtvorst lijkt er voorlopig niet in te zitten terwijl het half oktober normaal gesproken al eens graadje vriest ’s nachts.  De vele regen echter drukt ons met de neus op de feiten: het is echt herfst. En natuurlijk ook door het begin van de wintertijd. Veel mensen hebben moeite met de omschakeling. Ik ook: was ik tot voor kort elke dag wel even bezig in mijn moestuin: nu kan ik niets meer doen in die modderpoel.  Wel oogst ik nog steeds de nodige groenten zoals rammenas, kool en winterwortel. 

In de herfst is het tijd om bloembollen te planten. Natuurlijk planten we biologisch geteelde bollen omdat die niet giftig zijn voor bijen. Vooral vroeg in het voorjaar hebben bijen voedselbronnen hard nodig en die kunnen we ze geven door vroegbloeiende bolgewassen te planten. De bij blij maar ook wij blij! Want door nu bollen te planten gaan we een vroege lente tegemoet!

Bijen houden vooral van de meer natuurlijke bollensoorten en niet van bijvoorbeeld die overgecultiveerde tulpen. Kies voor krokussen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en botanische tulpjes: daar zijn ze dol op. Het is een feestje om in februari een net uit de winterslaap ontwaakte hommelkoningin te zien zwalken boven de krokussen: heerlijk, de lente komt er aan!

Gratis biologische bloembollen

De Goudse Tuinambassadeurs bestaan 5 jaar en trakteren zolang de voorraad strekt nog één keer op biologische bloembollen van Warande. Tijdens de maandelijkse inloop voor tuinvragen op 5 november op het infocentrum aan het Heempad aan de Ridder van Catsweg kun je tussen 14.00 en 16.00 uur een zakje komen halen en je vragen stellen aan de aanwezige hovenier. Maar ……..op is op!

Hoe plant je bloembollen?

  • Plant de bollen voor de eerste echte vorst: richttijd is vóór 1 december. 
  • Plantdiepte is 3 maal de bol, puntje naar boven. 
  • Zet ze vooraan in de border verspreid tussen de vaste planten zodat je ze in het vroege voorjaar vanuit het raam goed kunt zien. 
  • Voor een natuurlijk effect kun je ze uitstrooien en planten waar ze terecht zijn gekomen. 
  • Je kunt ze eventueel ook in een royale maat pot planten voor op het balkon. Zorg dan wel dat ze voldoende water krijgen zodat ze wortels ontwikkelen. 
  • De bollen blijven gewoon in de grond en vermeerderen zich elk jaar als ze het op die plek naar de zin hebben. 
  • Laat in het voorjaar afstervend loof zo’n 6 weken zitten voor je het weghaalt.