Ruim veertig procent van de Nederlandse tuinen is bedekt met tegels. Het gaat om dertig duizend hectare, een oppervlakte die gelijk staat aan maar liefst 44.000 voetbalvelden. Ook in mijn buurt zie ik de verstening helaas toenemen. Het lijkt een triest bij- effect van het thuiszitten vanwege de corona crisis.
In de zomer is het tijdens hittegolven in de stad zo’n 5 graden warmer dan in de groene buitengebieden. ’s Nachts is het verschil in temperatuur nog een stuk groter. Waar geen bomen staan kan de zon de stenen omgeving ongehinderd opwarmen en bovendien houdt steen warmte lang vast. Een tweede probleem bij verstening is dat bij hoosbuien het water niet in de bodem kan wegzakken. Het stroomt rechtstreeks het riool in dat vervolgens overloopt waardoor straten blank komen te staan.
Op Tv was een paar maanden geleden een item over Arnhem. Men wil daar het stedelijk klimaat verbeteren onder het motto ”Arnhem Klimaatbestendig.”
Zowel in de binnenstad als op bedrijventerreinen wordt daar aan vergroening gewerkt. Er worden subsidies gegeven voor initiatieven, er worden klimaatcafe’s en andere inspirerende activiteiten georganiseerd waarbij burgers kunnen meedenken hoe zij een bijdrage aan vergroening kunnen leveren. In allerlei opzichten worden burgers gefaciliteerd om mee te denken, te doen en te helpen.
Hoe zit dat in Gouda? Ook hier zijn stappen gezet die ervoor moeten zorgen dat Gouda in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust is. Drie droge zomers op rij maken de urgentie inmiddels iets duidelijker en de overheid trekt dan ook 10 miljoen extra uit voor dit doel.
Om tuinbezitters in Gouda en andere steden te helpen hun tuin te vergroenen is er Operatie Steenbreek: tegel er uit, plant er in. Bewoners kunnen tegen het inleveren van een stoeptegel een gratis plant krijgen. Ik zie het vooralsnog als een symbolisch gebaar, want één tegel eruit maakt te weinig verschil. Het kan een manier zijn om het gesprek aan te gaan en zo bewustwording te vergroten. Zodat stenen tuin bezitters misschien gaan nadenken over de gevolgen van deze tuinpleinen.
Hallo Fleur,
Complimenten voor je mooie website en berichten. Het is goed dat je dit probleem aankaart, want de temperaturen in steden lopen ’s zomers inderdaad vaak op. Ga door met je blog en het bepleiten van meer groen!
Hallo Max,
bedankt voor je positieve woorden. En altijd goed om te horen dat er meer mensen zijn die een groenere stad willen.
Ik ga er mijn best voor doen in mijn blog.