Ruimte is schaars in de randstad. De natuur moet steeds meer wijken voor de ruimte die wij nodig hebben voor bijvoorbeeld huizen- en wegenbouw. De biodiversiteit neemt af door verlies van leefgebied voor planten en dieren. Tuinbezitters kunnen de biodiversiteit vergroten door meer beplanting in hun tuin op te nemen.

Mijn kleine stadstuin heb ik zo groen mogelijk ingericht. Elke dag is er iets nieuws te zien en te beleven, zoals de vele soorten insecten die ik deze zomer zie, de rondscharrelende egel, de kikkers die ritselen tussen de bodembedekkers. Het was aangenaam koel in de schaduw van de boom toen we de hittegolf hadden: een groot voordeel van een groene tuin.

Tuinieren kan iedereen(leren). Je tuin vergroenen hoeft niet duur te zijn. De tuinambassadeurs kunnen je tips geven hoe je een groene en toch onderhoudsarme tuin kunt inrichten. Buren met een groene tuin hebben na verloop van tijd altijd planten over die ze kwijt willen, zodat je gratis aan planten kunt komen. Vraag of je een keer mag komen kijken in hun tuin. Organiseer een tuinsafari in de straat.

In Gouda, waar ik woon, loopt een aantal projecten zoals: Groen moet je doen; Tegel eruit, plant er in, en Grijs wordt groen. Daar kunnen beginnende tuiniers tips krijgen om hun eigen groene paradijsje te creëren.

Klik op onderstaande link voor meer informatie: