kaukasiche vleugelnoot

Een boom van vijftig jaar of ouder kan een monumentale status krijgen. Hij moet dan naar schatting nog wel minimaal tien jaar in leven blijven. Zowel particuliere als gemeentelijke bomen kunnen deze status krijgen.

In onze wijk staan aardig wat bomen die richting de vijftig jaar gaan schat ik zo in.

Bij een boom die een monumentale status heeft betaalt de Gemeente Gouda maximaal 50 % mee aan de kosten van onderhoud en snoei. Hieronder valt ook ziekte onderzoek.

Op de site van de Gemeente staat dat zij eigenlijk geen kapvergunning  geeft om deze bomen te rooien of om ingrijpend te snoeien, behalve bij risico’s. In mijn oren klinkt het woordje eigenlijk wat dubbelzinnig, alsof er een slag om de arm wordt gehouden…

Elke vijf jaar wordt de lijst monumentale bomen vernieuwd, de laatste dateert van 2020. Inwoners kunnen een boom van minimaal 50 jaar oud aanmelden door een mail te sturen aan

Ik zeg: doen! Zeker als je aan je boom gehecht bent en je wilt voorkomen dat je boom op zeker moment op last van wie of wat dan ook, om moet.

Een paar weken geleden werd er een grote boom aan de Ridder van Catsweg geveld. Ik schrik daar altijd een beetje van want zo’n reus omhakken betekent een behoorlijke kaalslag. Nou valt het op die betreffende plek wel mee want hij was één van de vele Canadese populieren.

Voor wie van bijzondere bomen en wandelen houdt:  de Goudse Bomenroute voert je gedurende een wandeling van een uur langs 34 bijzondere bomen in de groene gebieden van de binnenstad. Zoek op  het internet op “Goudse Bomenroute” voor de beschrijving.