Zie je de spinnenwebben hangen? Hier is al heel lang niets in de tuin gedaan. De herfst is hét moment om je tuin eens kritisch te bekijken. Eigenlijk had je al eerder aantekeningen moeten maken van waar je tijdens het groeiseizoen niet helemaal tevreden over was. Bijvoorbeeld plantencombinaties die bij nader inzien niet zo mooi zijn; planten die het op die plek niet goed blijken te doen; planten die te veel ruimte innemen voor de gekozen plek maar ook planten die tijdens de afgelopen droge zomer dood zijn gegaan.
Ikzelf heb nogal de neiging om te veel planten op een te klein stuk te zetten. Ze hebben immers nog niet zo’n groot formaat als je ze koopt. In een paar jaar kunnen sommige planten flink uitdijen en beginnen ze de buren te verdringen. Het is dus goed om te bedenken hoeveel ruimte ze nodig hebben maar ook hoe hoog ze uiteindelijk worden. Dit hangt weer samen met hoe vruchtbaar en vochtig de grond is en hoeveel zon die plek krijgt. Soms is het een beetje zoeken om de juiste plaats voor een plant te vinden.
Waarom in de herfst (ver)planten?
In de herfst is de grond nog warm waardoor nieuwe planten goed zullen aanslaan. Een ander groot voordeel is dat de grond vochtig is wat de belangrijkste factor is voor het aanslaan. Dan ontwikkelt de plant voor de winter al een goed wortelgestel. De patiënt heeft in het voorjaar een flinke voorsprong en overleeft gemakkelijker een eventuele droge periode. Afgelopen voorjaar was het extreem droog waardoor nieuwe beplanting dagelijks nagelopen moest worden met water. Planten stonden stil of legden het loodje.
Planten verjongen door te scheuren
Om de 3 a 4 jaar kun je vaste planten opgraven en delen. Dit doe je om de plant te verjongen. Het hart van de plant is het oudste deel en gaat vaak achteruit na een aantal jaren. Graaf de plant op en steek met een spade de kluit in stukken. Plant de randen op dezelfde diepte weer aan. Houtige planten kun je niet scheuren, vaste planten die een pol vormen wel. Voorbeelden zijn:
- Nieskruid (Helleborus)
- Ridderspoor (Delphinium)
- Vlambloem (Phlox)
- Ereprijs (Veronica)
- Zonnehoed (Rudbeckia)
- Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
- Ooievaarsbek (Geranium)
Stinze bollen onderhouden zichzelf
Stinzebollen vermeerderen zich door verwildering. Dat doen ze door middel van bijbollen en zaad. Plant ze in een hoekje waar je niet veel in de grond rommelt. Zo krijg je elk jaar meer bollen.
Kort geleden volgde ik een online lezing over stinzenplanten gegeven door Suze Peters van de Tuinschool. Zij vertelde dat als je zevenblad of speenkruid in de tuin hebt, dit een indicatie is dat stinzebollen het er goed zullen doen. Ze houden van wat kalk en een humusrijke grond. Vaak zie je ze onder loofbomen staan. Doordat de bomen in de winter geen blad hebben komen ze door de zonnewarmte goed tot ontwikkeling. Voorbeelden van stinzebollen zijn:
- Sneeuwklokje
- Sterhyacint
- Holwortel
- Boeren krokus
- Spaanse Hyacint
- Wilde hyacint
Plant de bollen op 2 a 3 maal de diepte van de bol in humusrijke grond. Ze zullen na verloop van tijd een kleurig tapijt vormen en dan kun je het vergeten plantseizoen voor bollen rustig vergeten…