Een paar maanden geleden liep er een muis op de overloop. Het was een dik en wat sullig diertje dat, toen het mij in de gaten kreeg, een goed heenkomen zocht via de kier onder de deur van de CV- ketelkast. Niemand wil muizen in zijn huis, ook ik niet. Dus wat te doen? Ik had een diervriendelijke val in de schuur staan maar daar had geen muis zich nog in laten vangen. Ik stopte er een met pindakaas besmeerde walnoot in en hoopte dat dat verleidelijk genoeg was. Ik deed de kastdeur open en tot mijn verbazing liep de muis regelrecht de val in, rook aan de walnoot zonder er een hap van te nemen en draaide vervolgens rondjes op zoek naar de uitgang. Ik bekeek het diertje nog eens goed. Het had een slurfachtige neus en piepkleine oogjes. Hij gedroeg zich heel anders dan een huismuis. Die zou van schrik en stress alle kanten op rennen: deze vreemde muis was eerder sloom en leek niet erg schuw.
Ik zag op de app van Obsidentify dat het een huisspitsmuis was. Dit diertje is meer verwant aan de egel en de mol dan aan muizen. De latijnse naam is Crocidura russula. Het is een vleeseter. Zijn voedsel bestaat uit wormen, insecten en zelfs jonge muisjes. Ook plunderen ze weleens een hommelnest. De huisspitsmuis leeft in open terreinen, parken maar ook in tuinen. Hij houdt zich graag op in de buurt van gebouwen en huizen, en omdat het koud was zocht hij kennelijk beschutting in mijn huis. De mannetjes kunnen een behoorlijk vieze geur verspreiden in huis. Ik lees op de website van de zoogdierenvereniging dat het een zeer algemeen voorkomende soort is maar denk ik dat weinig mensen hem kennen.
Bij nader inzien heb ik hem in de zomer al een keer bezig gezien in een hoekje van het terras. Hij sjorde wat aan planten en leek zich totaal niet bewust van mijn aanwezigheid op twee meter afstand. Ook toen vond ik zijn gedrag vreemd voor een muis. Het zicht van de huisspitsmuis is vrij slecht. Hij leeft solitair en is vooral ’s nachts actief. Hij houdt geen winterslaap. Een leuk weetje is dat moeder huisspitsmuis met jongen bij gevaar zich aan elkaars staart vasthouden, als een locomotiefje. De kans dat je zoiets koddigs te zien krijgt lijkt me heel klein.
Volgens de zoogdierenvereniging schijnt hij niet te klimmen. Maar hoe komt hij dan op de eerste etage van mijn huis vraag ik me af. Hij kan goed graven, springen en lopen. Het gehoor, tastzin en reuk zijn scherp ontwikkeld en met zijn snorharen en reuk tast hij prooien af voor hij ze vangt.
Velt, vereniging voor ecologisch leven en tuinieren plaatste in het blad Seizoenen de huisspitsmuis in de spotlights. In het artikel stond te lezen dat ik me gelukkig mag prijzen met dit diertje in mijn tuin. Zoals gezegd vangt hij insecten en houdt hij de boel in evenwicht. Er stonden ook tips in hoe je ze kunt lokken naar je tuin: zorg voor voldoende insecten(lees een groene tuin zonder gif) en laat afgestorven planten staan in de winter. Zorg verder voor voldoende nestgelegenheid zoals rommelige hoeken of een composthoop. Rare mensen hè? Natuurliefhebbers…..
Met dank aan Hania Berdys voor het mogen gebruiken van de foto’s van www.gardensafari.net.