Tien jaar geleden kocht ik bij de Hortus Botanicus Leiden een bol van de Crinum, in het Nederlands haaklelie genoemd. Toen ik de bol kocht was deze zo groot als een kleine bal. Mijn geduld werd flink op de proef gesteld want het duurde zeven jaar voordat hij ging bloeien. Veel werk en weinig beloning, als je nagaat dat de bol geplant in een kuip vorstvrij moet overwinteren.
Maar het lange wachten werd uiteindelijk beloond en sinds die tijd bloeit hij trouw elk jaar met lelieachtige witte bloemen. Hij groeide en groeide tot de kuip te klein werd en moest worden verpot. Met veel moeite kreeg ik de enorme kluit uit de oude pot. Ik wilde een aantal jonge bollen van de moederbol afhalen maar dat bleek onbegonnen werk, zo vast zat alles.
Tijdens tuinreizen naar Frankrijk en Engeland had ik ze vaak in de volle grond zien staan. Op internet las ik dat deze soort, Crinum x Powelli, wel wat vorst verdraagt. Ik plantte de enorme wortelkluit op een beschut plekje, achter de muur van het schuurtje. Die plek bevalt hem want hij heeft mij al beloond met twee prachtige bloemstengels.
Crinum is verwant aan de Amaryllis. Alles aan de plant is giftig. Crinum Powellii komt oorspronkelijk voor in moerasachtige gebieden in Zuid-Afrika, Behalve Powelli heb ik ook de Crinum Moorei: deze houdt meer van schaduw en is vorstgevoeliger. De bloemen hebben een iets andere vorm en een roze blos aan de buitenkant. Beide planten sterven bovengronds af in de herfst.
Aangezien ik een soort rupsje nooit-genoeg ben op het gebied van planten, kocht ik vorige herfst ook nog maar een roze Crinum Powelli erbij. Kennelijk heb ik de verzorging na zoveel jaar goed in de vingers want hij maakt al een tweede bloemknop aan.
Geef de bollen geplant in een kuip voldoende water tijdens de groei en ook een aantal keren mest. Tegen de herfst het water geven minderen en de bollen beschut plaatsen zodat ze niet te nat de schuur in gaan als het gaat vriezen, want dan ligt verrotting op de loer. Gedurende de winter hebben ze geen water nodig. Na de ijsheiligen kunnen ze weer naar buiten.