Deze week vertelde Arnold van Vliet, bioloog verbonden aan de Wageningen Universiteit, dat bomen dit jaar heel laat hun blad verliezen. Het is uniek dat bomen begin december nog in herfstkleuren staan, of zelfs nog groen blad hebben. Dat komt door de aanhoudende hoge temperaturen in oktober. Ik zag deze week in mijn tuin inderdaad dat de appelboom nog behoorlijk veel groen blad heeft. Maar nu de temperatuur ’s nachts onder nul komt is het snel gedaan met de blaadjes.
We hebben twee weken geleden al een aardige nachtvorst gehad, en daar had ik eerlijk gezegd nog niet op gerekend. De kamerlinde heeft een behoorlijke knauw gehad en ziet er niet meer uit. Hij overleeft het wel want alleen het blad is bevroren. Ook de Oost-Indische kers heeft het begeven. Toch jammer van die leuke bloemen zo laat in het seizoen..
Dahlia’s kun je laten zitten tot de eerste nachtvorsten en de plant zwart verkleurt. Na wat vorst schijnen ze zelfs beter uit de winteropslag te komen. Dit jaar kocht ik Dahlia Café au Lait. Hij heeft dus de kleur van een lekkere kop koffie met melk. Een dankbare snijbloem die meer dan een week hield op de vaas.
De sierappel, red sentinel, draagt goed dit najaar. Ik heb hem in juni zelfs wat uitgedund omdat hij anders een jaar kan overslaan. Beurtjaren noemt men dat en dit geldt ook voor appels en peren. De sierappeltjes mogen blij zijn als ze de kerst halen want de halsbandparkieten komen elke dag snacken. Na één hapje van een appeltje valt deze op de grond en beginnen ze aan de volgende. Zo blijft er niks over voor merels, lijsters en eventuele kramsvogels.
Deze roodborst vloog zich te pletter tegen het raam toen een soortgenoot hem de tuin uit wilde jagen. Als de onschuld zelve zat de agressieveling een liedje in het appelboompje te fluiten. Jammer…
Nee, het waaide niet. De bladblazers van de gemeente waren bezig in de straat…
Deze foto is op 31 oktober genomen van de Cyclamen Hederifolium. Ook zij kwamen laat op gang dit jaar want meestal beginnen ze in september te bloeien. Na de bloei verschijnen de prachtig getekende blaadjes die wel wat op klimop lijken. Een leuk knolgewas dat op de juiste plek geplant elk jaar terug zal komen.
Uit de nieuwe moestuin oogstte ik veldsla, rucola en winterpostelein. De veldsla en winterpostelein groeien gewoon door als het niet te hard vriest. De geplante knoflook groeit goed maar ik zal tot ver in het voorjaar moeten wachten voor deze kan worden geoogst.