kramsvogel

Dit jaar wordt de Nationale Tuinvogeltelling gehouden van vrijdag 29 januari tot en met zondag 31 januari.

Op één van die dagen kun je een half uur lang vogels tellen die je tuin of balkon bezoeken. Om de vogels te lokken is het aan te raden om  een paar weken van te voren te gaan voeren.  Je zult zien dat ze dat snel doorhebben en elke dag trouw langskomen.

Vogels kunnen kieskeurig zijn. In november hing ik vetbollen op van de Vogelbescherming. Die vonden gretig aftrek. Toen ze op waren, ging ik over op een ander merk maar die believen de dames en heren vogels niet! Heb ik ze soms verwend met die dure bollen?

De leukste vogeltjes die langskomen zijn de staartmezen: Als acrobaten buitelen ze langs en over elkaar heen door de takken, want ze komen altijd gezellig met zijn allen langs. Ze piepen zachtjes om contact met elkaar te houden. Het zijn net roze-witte wattenbolletjes met zwarte strepen.

Tien jaar geleden lag er een dik pak sneeuw. Toen kwamen er ook schuwere vogels naar de tuin op zoek naar voedsel. Zolang er sneeuw lag kwam er elke dag een kramsvogel snoepen van de rode vruchten van de  sierappel. Hij had mijn tuin kennelijk tot woongebied verklaard want hij bleef praktisch de hele dag hangen om de merels die ook een appeltje wilden weg te jagen. 

Tussen de talrijke vinken in mijn tuin zag ik nog een vreemde vogel. Dat bleek een keep te zijn:  een vink-achtige met een oranje borst en flanken en zwarte tekening. Het was een mannetje want hij had een zwart petje. Na die winter heb ik ze nooit meer gezien. Ook groenlingen en vinken zie ik de laatste jaren niet meer in mijn tuin. Ik heb geen idee waar dat aan ligt.

Gelukkig blijven er nog heel veel vogels  over om van te genieten. Vanaf de herfst zag ik de koolmees, pimpelmees,  staartmees, roodborst, een enkele mus, tortelduif, grote bonte specht, ekster, halsbandparkiet, merel, en winterkoning.

Maar je zult altijd zien: als je gaat tellen dan komen ze niet. En smokkelen mag niet: dus geen vogels tellen die bij de buren zitten omdat ze daar betere vetbollen hebben, en overvliegende vogels tellen ook niet mee.  Via onderstaande link kun je tips en info over de telling lezen.  

https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/nationale-tuinvogeltelling